VMESNIK  mogoča nadzor nad oblikovanjem strani in dodaja funkcije, ki omogočajo boljšo dostopnost vsebin.


Nastavitev bralnika zaslona

Stran omogoči uporabo prednaloženih bralnikov zaslona, s čimer olajša uporabo strani za slepe in slabovidne.

Navigacija s tipkovnico

Mnogi uporabniki z motorično oviranostjo težje uporabljajo miško. Ta funkcija jim omogoči uporabo s strani izključno s tipkami, kot so SHIFT in TAB.

Bralnik besedil

Za stranke implementiramo bralnik zaslonov v slovenskem jeziku, ki predvaja besedilo na strani v zvočni obliki. Željeno besedilo uporabnik izbira s premikanjem miške ali tipkovnico.

Blokada utripanja

Ustavi animacije in premikajoče elemente, ki se ob obisku strani zaženejo samostojno, kar naredi stran bolj prijazno uporabnikom, ki so dovzetni za epileptične oziroma epileptičnim podobne napade.

Prilagoditev pisave

Omogoča poljubno prilagoditev velikosti črk ter razmika med vrsticami in besedami. Slabovidni, starejši in drugi si lahko besedilo priredijo po svojem okusu.

Lupa

Poveča vso vsebino spletne strani, kot bi jo pogledali skozi povečevalno steklo.

Opisi slik

Za potrebe slepih in slabovidnih morajo biti vse objavljene slike opremljene z besedilnim opisom. Ta funkcija doda avtomatsko generirane opise, kjer je to mogoče.

Berljiva oblika

Pretvori stran v osnovni besedilni format, kjer si vsebine sledijo ena za drugo od zgoraj navzdol. Stran je v tej obliki bolj pregledna in bolj primerna za uporabo z različnimi bralniki in drugimi pripomočki.

Virtualna tipkovnica

Ta funkcija prikliče na zaslon tipkovnico, s katero lahko vnašamo besedilo z uporabo miške, kar je posebej koristno za ljudi z nekaterimi motoričnimi okvarami ali poškodbami.

Barva po izbiri

Z drsnikom na barvni lestvici lahko uporabnik določa poljubno kombinacijo barvne podlage zaslona, barve naslovov prispevkov in povezav ter samih tekstovnih vsebin.

Svetel zaslon z visokim kontrastom

Poveča kontrastnost strani tako, da posvetli ozadje in potemni besedilo, kar slabovidnim in ljudem z motnjami pozornosti omogoči lažje branje.

Temen zaslon z visokim kontrastom

Poveča kontrastnost strani, tako da potemni ozadnje in posvetli besedilo, kar slabovidnim in ljudem z motnjami pozornosti omogoči lažje branje.

Kontrast

Zagotavlja črno-beli prikaz vsebine zaslona, kar je najbolj optimalen način prikaza za uporabnike z barvno slepoto.

Kurzor

Kurzor je tista puščica, s katero označujemo različne elemente spletne strani. S spremembo njegove velikosti in barve postane bolj prijazen do slabovidnih.

Berljiva pisava

Pretvori pisavo vseh serifnih besedil v pisavo brez serifov, ki so lažje berljive

Povečevalo besedila

Poveča izseke besedila (odstavke, naslove), ki se jih dotaknemo s kurzorjem. Z izpostavitvijo posameznih delov besedila ti postanejo lažje berljivi, obenem pa izločimo druge potencialno moteče elemente.

Poudari naslove

Poudari naslove različnih delov besedila in jih s tem naredi bolj opazne, stran pa bolj pregledno.

Poudari povezave

Poudari povezave na spletišču ali aplikaciji, zaradi česar so te bolj opazne, stran pa bolj pregledna.